Positieve gezondheid – Huisartsenpraktijk Oldeberkoop – Oldeberkoop

Welkom op de site van onze apotheekhoudende huisartsenpraktijk in Oldeberkoop

Corona herhalingsprik gaat via de GGD: www.planjeprik.nl (2okt-15dec23)

Wegens herfstvakantie is de praktijk gesloten : 23 t/m 27 Oktober , waarneming Huisartsenpraktijk Makkinga

Voor het maken van afspraken & uw medicijnen herhalen: www.mijngezondheid.net !

Ook voor (simpele) medische vragen of het inzien van uw medische gegevens kunt via deze website inloggen. Het is ook mogelijk om via een PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving) uw gegevens in te zien.

Huisartsenpraktijk Oldeberkoop
Wolvegasterweg 15 8421 PB Oldeberkoop

Terug naar overzicht

Positieve gezondheid

Na enkele negatieve berichten in de media over de werkdruk van huisartsen willen wij ook een positieve kant laten zien. Met ons hele team hebben wij afgelopen tijd de cursus positieve gezondheid gevolgd. We leerden dat het belangrijk is om te kijken op welk vlak een patiënt graag verbetering wil. De regie bij de patiënt leggen, deze zelf een verbeterplan laten maken.

Daarnaast gingen we ook zelf aan de slag met verbeterplannen. Een plan waardoor je met nog meer plezier naar je werk gaat. Een leuk voorbeeld is dat we nu naast het verplichte VIM-en (Veilig Incidenten Melden, dus (bijna) fouten registreren zodat we hiervan kunnen leren) nu ook PIM-en ( Positieve Incidenten Melden, dus wat ging er goed en waardoor kwam dat, want ook daar kun je van leren!)

Ik moest hieraan denken toen ik een stukje van een collega las in ‘Medisch Contact’, een weekblad van de KNMG. Hij schrijft dat we in onze wereld het liefst nare zaken vergroten, hoe moeizaam alles gaat, hoe weinig tijd we hebben en hoeveel er mis gaat. Klagen over vanalles lijkt een gemeenschappelijke hobby te zijn. Hij schrijft dat, vreemd genoeg, het negatieve nieuws versterkt wordt door mensen en media, niet het positieve. Dat er daarom momenteel zoveel onrust en angst is in de samenleving. Al dat negatieve nieuws brengt ons in een constante staat van “aan-staan” en dat onderhoudt snel en oppervlakkig ademen, een snelle hartslag en een verhoogde bloeddruk. We staan constant aan, klaar om te reageren, klaar voor de strijd of de vlucht. Maar, zegt hij, zouden we niet allemaal beter af zijn als er een balans is tussen dit “aan-staan” en ontspannen zijn? Wat zou het leuk zijn als we wat vaker een situatie beschrijven die heel goed is gegaan.

Dat is dus net waar wij mee begonnen zijn. Natuurlijk moeten we van fouten leren en opbouwende kritiek horen we graag maar mocht het nou zo zijn dat er iets heel goed is gegaan zouden wij dat ook graag van u horen. Daar kunnen wij ook wat van leren en het kan voor u ook wat doen; want het kan dus zomaar dat uw ademhaling verbetert en uw hartslag en bloeddruk dalen! Dat noem ik nog eens positieve gezondheid!

Info@huisartsenoldeberkoop.nl

Publicatiedatum: 23-05-2022